Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

úterý 22. května 2012

Opalování, olejování a moje péče o pleť v létě



Mám to štěstí, že se opaluji velice dobře s minimálními sklony k zarudnutí, ale i přesto jsem velmi opatrná a především na začátku opalovací sezony používám krémy s vysokým ochranným faktorem.

Ráda se s vámi podělím o opalovací přípravky, které mám osobně vyzkoušené a také pár rad a typů pro efektivní slunění s co nejmenšími škodami.

Je důležité se před sluníčkem stále chránit, protože i jediné spálení vás může poznamenat na celý život, nepodceňujte krémy s vysokým SPF!






Základ:

Pokud ještě nemáte základní opálení a letíte k moři, v žádném případě se nevystavujte slunečním paprskům kolem poledne! Pamatujte, to je doba, kdy se určitě spálíte, proto se doporučuji schovat pod slunečník a nosík vystrkovat jedině natřený 50filtrem.

V naší domovině to není až takové drama, tedy ne pro mě, ale i přesto platí výše popsané pravidlo, především pro majitelky světlé pleti.

Opalovací sezonu já osobně začínám faktorem 30 od Lancasteru naneseném na obličeji, ramenou a dekoltu, na zbytek zbytek těla používám SPF 15 Lancaster Sport ve spreji, kolem poledne na slunce vůbec nechodím. Velmi užitečným pomocníkem je také žlutá tyčinka od Labella, ta zabrání například zarudnutí jizev, sama si s ní natírám nos, tváře a uši

Toto vyhovuje mě, ale upozorňuji, že je to hodně nízký faktor ochrany a pro začátek bych doporučila spíše OF 50 na obličej, dekolt a ramena a na tělo OF 30.








Opalovací oleje pro nejhezčí barvu

Na tento základ nanáším olej na opalování. Sama jsem ve velkém zásobena oleji značky Hawaiian Tropic. Nevím, jestli se dá sehnat i někde u nás, ale kdekoliv jsem byla na dovolené v zahraničí i v Evropě, všude jsem jej viděla. Cena kolem 5-8 Euro a vydrží vám několik sezon.

Prodává se v mnoha variantách- hodně tmavě opalující a i s různými stupni ochranných faktorů, s pumpičkou nebo bez, v olejovitém nebo gelovém složení atd. Výhodou je to, že opravdu výborně opaluje, takže i v Česku u rybníčku se můžete krásně opálit jako od moře. Dá se říci, že i když je to olej, nemáte příliš velký pocit omatlání a mastnoty a vydrží i nějaký ten skok do vody :)







Lancaster:

K produktům Lancaster dodám, že si je u nás pořizuji v parfumerii Douglas, cena kolem 700kč dle produktu. Doporučuji si je ale spíše pořídit na letišti ve Free Shopu pokud máte tu možnost, vyplatí se to více.






Jak o sebe pečuji po opalování

Když už se vrátíme z koupaliště s krásnou barvičkou, nesmíme zapomenout na hydrataci pleti, ta totiž při opalování dostává hodně zabrat. Sama si na tělo nemohu vynachválit poopalovací sprej od  Avonu, jen nevím, zda se dá ještě koupit. Vydržel mi už několikátou sezonu, bezvadně se díky rozprašovači aplikuje a pleť po opalování skutečně zklidní a vy máte příjemný pocit bez pnutí.

Celkově mezi moje nejoblíbenější zvlhčovače patří zelená řada od Dove (dříve okurková), tu používám celoročně a opravdu pomáhá udržovat pokožku v perfektním stavu. Nezapomeňte ani na obličej, ten si také zaslouží pravidelnou dávku osvěžení, sama v létě používám fluid Dior Hydra life.






Co dělat při spálení?

Někdy i přes všechnu opatrnost nastane situace, kdy se zapomenete dostatečně namazat, nebo váš faktor nebyl dostatečný a vy při pohledu do zrcadla na cosi červeného málem omdlíte. V této situaci přichází ke slovu klasický Panthenol ve spreji. Věřte mi, že nic jiného vám nepomůže, pokud tedy nechcete zůstat zavřené týden doma a stahovat kůži po cárech. Nestydte a pěkně se tímto zázrakem nastříkejte. Nejen že se při aplikaci pobavíte, ale hlavně se vám uleví :)






Co na používám na vlasy

V létě nejraději nosím vlasy v drdolu. Je to praktické aby se vám vlasy nevyšisovaly a hlavně v nich pak není horko. Sama si je ještě pro jistotu nasprejuji ochranným sprejem L´oreal z řady Solar sublime , ale to spíše abych předešla nadměrnému vysušení a užila si tu nádhernou vůni, kterou bych pojmenovala jako broskev z exotických krajin. Ono pár světlých letních pramínků je sexy a k tomuto ročnímu období prostě patří! Pokud sprej použijete na mokré vlasy, vytvoří vám krásné vlnky, které nijak nezatěžuje.

Šampon ze stejné řady je doporučen jako prevence při koupání v bazénu, v letních měsících jej používám a vyhovuje mi.



23 komentářů:

  1. Jéé, to je článek pro mě :D Já se teda jako blondýna opaluju dost špatně, ale že bych se musela mazat od rána do večera SPF 50, to zase ne :) Oblíbila jsem si teď docela Ambre Solaire SPF30 Light&Silky, ten se okamžitě vstřebá a jsem po něm i nečekaně hezky opálená :) Po Hawaiian Tropic jsem koukala na jaře ve Francii a koukám, že ho asi zkusím, popis zní dobře :) Po opalování používám zklidňující krém Ambre Solaire a docela spokojenost :) Vlasy teda zanedbávám, přiznávám bez mučení, drdol sice nosím, ale nesprejuju ničím ( jsem vůči nim pěkná můra, ale mě se líbí, jak v létě šisují od sluníčka :)). Od Avonu mám teď doma krém po opalování a je to tragédie :/ Má vonět tropicky a voní šíleně chemií, navíc má máslovou konzistenci a když ho máš roztírat na zcitlivělou kůži, tak to není vůbec příjemný a taky se blbě vstřebává...

    OdpovědětVymazat
  2. Ivi, ona ta padesátka je pro některé nezbytná, buď ráda, že v tvém případě není třeba :) Jinak bych ji určitě nepodceňovala. Já se třeba i přes SPF 30 opálím, k moři bych tu 50 na obličej raději dala.

    Děkuji za další typy, já jsem spokojená, ale někdo třeba hledá a určitě je super se podělit o dobré zkušenosti. Já ten Avon po mám takovou vodičku a to je opravdu po celém dni slunění pohádka :)

    Vlasům se zas není potřeba tolik věnovat, ale ty moje hnědé je lepší občas stříknout, jdou mi do zrzava :( Já miluji u různé klobouky a šátky, abych se neupekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsme to napsala blbě - na obličej na začátku dovči padesátkou nepohrdnu ( mám od Vichy ), ale nejsem ten typ, co by musel padesátku používat na celé tělo a celou dovolenou :)
      Hm, hm, hm, tak je to jasný, až dodělám Ambre Solaire, zkusím po opalování rozstřikovací Avon :)
      Jo, vidíš to, slamák jsem si chtěla letos pořídit... :)

      Vymazat
  3. Tenhle příspěvek se Ti obzvlášť povedl! :-) JÁ JEŠTĚ POUŽÍVÁM TAKOVÝ BALZÁM NA PUSU NA OPALOVANÍ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, dala jsem si záležet :-)

      Myslíš něco jako žluté Labello? To je na pusu dělané, ale u mě vedou lesky :-)

      Vymazat
  4. Skvely prispevok :) po značke Lancaster sa určite popozeram:)
    http://bloomingflowers-ika.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Já bohužel patřím mezi ty, co používají 50ku :( ale jakmile mám trošku barvu, tedy vypadám ne bíle, ale zhruba tak, jako ostatní než se začnou pořádně opalovat, tak pak už mi barva chytá pěkně a moc se nespálím, mažu pak oleji od Nubianu, ty jsou běžně k sehnání, ale asi nemají žádné další extra vlastnosti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Důležité je to mít vychytané a to ty máš :-)

      Nubian znám, super věc za pàr korun. Ale zůstávám věrná Hawaiianu už jen pro ten název.

      Vymazat
  6. I když se to nezdá, tak se svými zrzavými vlasy a pihami, tak se celkem opálím. Navíc zhruba od dubna užívám pravidelně beta-karoten a díky tomu nemám ani vyrážku. :) Jinak používám u moře ze začátku OF 30 a pak 20, v našich podmínkách pak začínám OF 25 a pak používám 15. Nejlépe jsem se zatím opálila po Piz Buin, ale u nás je podle mě předražený... A Hawaiian vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, ono je nejlepší vyzkoušet, co každému vyhovuje.. A máš velké štěstí, že se jako zrzečka vůbec opálíš, to je paráda! Piz Buin jsem dnes zahlédla-ceny kolem 500-600kč

      Vymazat
  7. Moc povedený článek :) Já jsem bohužel z těch, které se opalují do červena a zhnědnou až časem. Na obličej používám SPF 50 od Vichy a na tělo už dávám menší faktor, klidně i drogerkový opalovák.
    Kouzlo olejů jsem objevila na loňské dovolené, kde jsem si koupila nějaký mix citronové šťávy a olivového oleje a musím říct, že jsem po něm nádherně zhnědla :)
    Po opalování mám nejradši mléko Panthenol a když je spálení velké, tak jogurt, který spálenou pokožku krásně zklidní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, jsem ráda, že se líbil!

      Ono kolikrát i drogerkové mléko má super účinek, dříve jsem používala myslím Garnier a bylo fajn.

      A díky za dobrý typ na spálení, bílý jogurt nebo tvaroh to při zavřené lékárně jistí!

      Vymazat
  8. Hawaiian Tropic mají u nás (byť jen omezený výběr) v DM, zrovna jsem ho včera měla v ruce, ale strašně uměle mi páchl....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je možné že vůně kokosového mléka v někom evokuje umělý pach, ono opravdu každý má jiný vkus.

      Já naopak tuhle parfemaci miluji, i u českého rybníčku mi vždy připomene moře :)
      Do DM zajdu omrknout, děkuji za tip, jsem zvědavá na cenu.

      Jaký voňavý olej by jsi nám doporučila ty?

      Vymazat
    2. já osobně miluji voňavé opalovací prostředky (myslím venkovní, do solárek voní nádherně snad všechny...tedy do doby než ze solárka vylezu:-) ) a dodnes hledám a ne a ne najít, také jsem kdysi založila na omlázku tuto diskuzi, zkuste se inspirovat tam :-)

      Vymazat
    3. nějak vypadl odkaz, tak ještě jednou
      http://www.omlazeni.cz/vonave-opalovaci-prostredky-21-119768-0.html

      Vymazat
    4. Díky za odkaz, někomu třeba bude užitečný, Omlazení je bezedná studnice inspirace :-D Přesto jsem čekala tvoje osobni doporučení opalovacího oleje, když jsi ten mnou recenzovaný zhodnotila tak nehezky, že jsem zapochybovala zda se bavíme o stejném produktu.

      Vymazat
  9. Ahoj, na opalovací olejíčky už se chystám snad tři roky, ale pořád se bojím té mastnoty :), ale zase zároveň mě láká jak se kůže musí hezky "blejskat" u vody :)! Takže zkusím nejdřív nějakou levnější variantu z drogerky :)..nezkoušela jsi Nubian?

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Terko, Nubian viz. komentář výše :)

    Ono olej vždy není takový, jako když se namažou kulturisti, spousta z nich po natření zmatní. Ono bez referencí ti nezbude než vyzkoušet, ale s Nubianem to šlápnutí vedle nebude. Jen nezapomeň pod olej použít i ochranný faktor, jinak se fest spálíš!

    OdpovědětVymazat
  11. Já se opaluju výborně a stejně tu 50 používám. A klidně celou dovolenou u moře, 10 si dám max. na opálené nohy od kolen dolů . Slunko je sviňa a lepší neriskovat. Pokud se pak něco najednou na kůži objeví, rychle každému dojde, že nějaká letní barvička je vlastně to poslední důležité :)
    Z drogerky jsou ještě dobré Ambre Solaire a jinak nakupuju většinou v lékárně a soustředím se na minerální filtry.
    Jinak ovšem letos mě místo pobytu u moře čeká pobyt v porodnici, tam se asi mnoho neopálím, že?

    OdpovědětVymazat
  12. Hani souhlasím, ono to opálení za žádné problémy nestojí. Ale opatrně a postupně se tomu nebráním, je to prostě každého věc..

    Solaire Ambre jsem nezkoušela, díky za doporučení :-)

    Ty budeš mít letos ty nej prázdniny, tedy alespoň z mého pohledu!

    OdpovědětVymazat
  13. ahojky,
    chtěla bych se zeptat jestli se dá u nás v ČR sehnat hawaiian? koupila jsem si ho kdysiv zahranici a tady ho nemuzu nikde sehnat, byla jsem s nim maximalne spokojena.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář a přeji vám hezký den!

Veronika