Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pátek 30. srpna 2013

Pár tipů, jak být hezká na fotkách nejen pro blog, ale i na dovolené.



Mám pro vás dnes článek, který určitě uvítají ty čtenářky, které jsou občas foceným objektem či samy někoho fotí. Taky musím říct, že jsem se v životě při focení článku pro blog tolik nenasmála! Ono totiž vždy není až tak jednoduché nafotit špatné fotky a tím pádem byly běžné hlášky typu ,,Vypadám blbě?" No jistě si to umíte představit a já jsem svoji čtenářce Gábině moc vděčná, že se mnou měla takovou trpělivost!

Tedy pár základních tipů pro pěkné fotky, které mi byly od malička vštěpovány či jsem je v průběhu let sama vypozorovala a to ať při focení pro blog nebo klasických obrázků na dovolené. Jak se tvářit, jak lépe pózovat, na co si dávat pozor, co zbytečně ruší výsledný dojem?
                                       
 Když se podíváte na úvodní koláž fotografií, myslím si, že pochopíte základní pravidlo, které já osobně považuji za nejdůležitější. Úsměv je základ! Sami dobře víte, jak může otrávený obličej pokazit fotku a i já jsem na sebe kolikrát při samofocení naštvaná, když jej na výsledných fotkách nevidím!


Turistický průšvih! Kolikrát vidím na FB či jinde krásné fotky z dovolené, například přátelé v objetí či vyfocení před nějakou památkou. Ale dojem mi kazí sluneční brýle přes celý obličej a někdy dokonce v kombinaci s kšiltovkou. Chci vidět obličej, když už se fotíte, však si z následujících fotek srovnejte co vypadá lépe! 

Na blozích mi to překvapivě až tak nevadí, tam mi brýle přijdou jako součást outfitu, ale také to nesmí být v každém příspěvku.




Pokaždé u sebe člověk nemá pozorného asistenta, který ho upozorní na drobnou nedokonalost, ale je důležité být upravená! Občas se stane, ale hlídejte si vlasy (pokud není vichr, tam pomůže gumička nebo alespoň čelenka), ramínka podprsenky, čisté boty, čouhající cíp trička nebo cokoliv podobného, co vám pokazí celkový dojem z foceného outfitu, ať jste bloggerka nebo se fotíte na dovolené.



Hlídat si své nedostatky! Někteří z nás o sobě vědí, že je potřeba si hlídat správné úhly, např. kvůli širokým bokům, většímu bříšku nebo si doplňte dle sebe. Mým ,,problémem" je podbradek. Pokud se do objektivu podívám pod špatným úhlem, občas mi tam pak na výsledných fotkách vykoukne. 

Proto vím, že si tuhle partii musím hlídat, i když to vždy není jednoduché. Ale zase by byla škoda se kvuli drobnému nedostatku nechtít fotit, nemyslíte? Jde především o to se cítit pohodlně a hned budete vypadat báječně, věřte mi!




Fotky z podhledu! Prosím vás, až mi opět bude někdo tvrdit, že fotky zespod neprodlužují nohy a naopak vás rozšiřují, tak se zase naštvu! Opravdu mi to chce po shlédnutí následujících fotek někdo tvrdit? Ono jde jednoduše o to, jakým způsobem se necháte vyfotit. Je potřeba se k fotografovi alespoň trochu vytočit bokem a trochu se k němu nahnout opačným ramenem (pokud se natáčím levým bokem, posunu dopředu pravé rameno a to levé tlačím dozadu). Lze to provést i vsedě.

Vyzkoušejte a uvidíte, že na fotkách budete ještě krásnější!




Nejen dovolenkový, ale i blogový největší průšvih!  Koukejte do objektivu, co fotíte! Pokud fotíte osobu u něčeho či jen tu osobu, je třeba, aby tam ten objekt doopravdy byl a to pokud možno celý. Stane a stává se to každému z nás a je škoda, aby na fotce bylo zbytečně moc podlahy, nebo nebe a málo nás nebo památky u které se fotíme. Proto když mě někdo fotí na blog, první na co jej upozorním je pravidlo hlava a nohy! 

Zbytečně moc dlažby se dá oříznout, ale ufiklá hlava nedoroste! V dnešní době všichni fotíme na paměťové karty, tak proč pro jistotu nevyfotit více fotek, když si nejsme jistí, co jsme vlastně dostali do záběru?





Turistický posed! Vím, že někomu možná přijde ta první póza možná lepší než druhá, ale jistě chápete, co tím myslím. Nehrbit se a nesedět jako vagabund!




Občas hodně velký blogový průšvih! Jako turisté u pyramid v Gíze či v Praze na Staromáku většinou nemáme šanci si popojít pro lepší záběr bez lidí. Ale jako blogerky si myslím , že bychom neměly mít v záběru rušivé elementy typu popelnice, projíždějící auta, procházející lidi (viz. bod o upravenosti v pozadí), dopravní značka a jiné. 

Je velká škoda si tohle nepohlídat, zbytečně to pak kazí dojem z fotky, nemyslíte? Přitom kolikrát stačí chvilku počkat nebo udělat dva kroky kousek vedle.





A na závěr pravidlo, které si překvapivě spousta lidí neuvědomuje. Nehrbit se! Já to mám vštípené od malička a to nejen při focení. Snad každou kamarádku, kterou jsem kdy fotila jsem musela napomínat, aby se nehrbila, ono to opravdu zbytečně kazí fotky, ať už sedíte či stojíte.



To bylo pro dnešek vše a ano, opet jsem se nachytala, příště už si to budu pamatovat. Těším se na vaše komentáře a přeji vám hezky den!

37 komentářů:

  1. Jinak... ty fotíš opravdu dobře. Kéž by u focení jiné blogerky přemýšlely z poloviny tak, jako ty!

    OdpovědětVymazat
  2. Diky, ja to brala jako takove rady pro vsechny, kolikrat vidim opravdu zbytecne zkazene fotky, I kdyz ani ja nevyfotim vzdy vse perfektne.

    A moje gramatika zase o chlup lepsi, kdyz vim, ze je nejen sportovni TIP, ale I rada ci doporuceni..

    OdpovědětVymazat
  3. Článek jsem přečetla jedním dechem, moc hezké fotky Verčo.Jen si musím dávat pozor, protože mi při čtení koukal manžel přes rameno a pochvalně komentoval, že ti to sluší...má holt dobrý vkus.
    Hezký den!
    P.S.:Všem nepřejícným-za Verčiny nohy bych vraždila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, pan manzel at si hlavne nastuduje, jak te co nejlepe nafotit :-D

      A dekuji!

      Vymazat
  4. Skvely clanek! Pobavila jsem se, ale zaroven hodne poucila :) naprosto souhlasim a moc moc pekne se Ti podarilo zpracovat fotky! Tleskam a dekuji :)

    OdpovědětVymazat
  5. ty fotky se značkama mě pobavily:D
    sekne ti to ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně v centru máme těchto ,, krizových" lokalit málo, málem jsme nenašly, ale nakonec se zadařilo :-D

      Vymazat
  6. To je parádní články nikdy jsem u žádné blogerky tak dobré rady nenašla ty jsi prostě bezkonkurenční!
    Pravá blogerka♥ nafotíš vše a podrobně napíšeš to mě baví nesnáším romány a pak jedna fotka něčeho co ani nejde poznat co to je :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové články by pro mě byly ztratou času a pevně věřím, ze jich v dnešní době už moc nepotkáváš!

      Vymazat
  7. Super článek Verunko, nasmála jsem se a jsem zase o něco chytřejší :P

    OdpovědětVymazat
  8. skvely clanok... suhlasim a sama si davam na vela veci pozor..ale ono to uz potom robim aj podvedome, ze sa vystriem a natocim z boku..:) stiahnem brucho, vystricim zadok :D ja na fotkach z podhladu vyzeram strasne a fotila by som to hodiny, kym by bola dobra seria..takze vsadzam na istotu..nepotrebujem mat dlhe nohy :)ja proste z podhladu nevyzeram nikdy dobre..akonahle je to trosku z nadhladu, tak je to hned pouzitelne.. ale chapem, co si tym myslela..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu nevěřim, že zrovna ty by jsi mohla na fotce vypadat hrozně! :-*

      Vymazat
  9. Veru, super clanek a ty mas vzdy dokonale fotky! U me to cekej tak za par let mozna :-). Mohu poslat slecnu na skoleni ? :-). Prece jen kdyz me foti dcera, tak nema az takovou trpelivost a hlavne je mala, takze me foti z jeji vysky, coz logicky neni pro postavu zrovna nejlichotivejsi, kdyz ostri na stred -), ale hlavne ze ji to bavi (chvili). Pozadi ani nic dalsiho fakt neresim, to bych se fotila porad v loznici u zrcadla :-). Nebo obcas manzel, ale ten nema trpelivost vubec a hlavne hned vyzaduje fotky pro sebe, pochopitelne v erotickych pozicich dle jeho fantazii :-), muzi :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táni, ona je starší slečna už takhle šikovná?? No za chvilku uz se spíš bude chtit fotit ona než maminka, viď? A jeji výška je ten zeštíhlující podhled přece! :-D

      A od manžela mi tento pristup přijde naprosto ok, mě at fotil jakykolik chlap i kamarád, každému to bez sexy póz přišlo nudné :-D

      Vymazat
  10. Veru napsala jsi to perfektne.. Foceni s tebou bylo super.. Ten smich, ktery u toho probihal mi pridal minimalne 10let zivota navic...:) Tak se budu tesit ze nekdy priste zas.. G.

    OdpovědětVymazat
  11. Super článek, jsi profík! Lepší než kdejaká příručka a na fotkách jsi nádherná!
    Ty vyžehlené vlasy ti neuvěřitelně sluší!

    OdpovědětVymazat
  12. Veroniko,na ten článek jsem se těšila moc a musím říct že zas nezklamal, hezky vše vysvětleno, popsáno, příjemně se mi četlo a určitě i něco přineslo, děkuji a přeji krásný den :-) Jo a skoro jsem zapomněla, jsi neskutečná komediantka a to já rááda :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Skvělý článek...! Řekla bych, že je napsaný profesionálně a s humorem :-DDD Ideální kombinace!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, že líbil a ted už se těším na krásné fotky všech!

      Vymazat
  14. Veru, si šikovná a perfektne si článok spracovala! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky s ním bylo poměrně dost práce..

      Pěkný vikend přeji!

      Vymazat
  15. Skvělý článek a postřehy, mám se ještě co učit

    OdpovědětVymazat
  16. Taky jsem se na clanek tesila a velmi potesil! Mne by se jen libilo, kdyby muj "fotograf" byl ochotny udelat vic nez 6 snimku behem 30 vterin:) protoze zhruba tak dlouho fotim me outfity:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je taky vtipné, ale verim že ty z toho radost nemáš :( Zkus mu ukazat třeba jine blogy, aby pochopil co po něm chceš ;-)

      Vymazat
  17. Tak na tenhle článek jsem byla moc zvědavá už od nápovědy na Insta. Fotky se opravdu povedly/nepovedly, super Veru!! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Díky za rady, aj ja využijem.
    Ale musím pridať svoje rady, o veciach ktoré ma na blogerských fotkách dráždia. Neznášam, ked niekto fotí svoje nohy zhora, ježiš to je strašné, neelegantné :-( Aj tá najkrajšia noha vyzerá hrozne dokrivene. Ja chápem že zrejme nemajú nikoho kto by ich odfotil, ale je to odpudzujúce! To radšej nech odfotia prázdnu topánku zboku ako vidieť tie kuracie nohy.

    Dalšia vec sú fotky tváre. Niekto neodfotí svoju perfektnú postavu, ale robí stále zábery tváre tak že zamieri na nos - ktorý tým pádom zabere pol fotky a vyzerá hrozne obrovský.
    Alebo snaha zvýrazniť pery. Minule jedna blogerka - krásna svetlá pleť (skoro ako pozadie) a krikľavý rúž! Vyzeralo to, že hlava zmizla, len sa na mňa otvárala tá obrovská červená pusa.

    Dovolila som si to povedať na Tvojom blogu, lebo Ty to nerobíš :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Jake mas cislo nohy?

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj Veru, skvělej článek, hahaha, tak jsem se konečně dočkala a jak jsem si myslela i výborně jsem se u toho pobavila. Díky moc za rady, určitě je využiju, budu se snažit :-) Nejlepší je ta fotka s tou kšiltofkou :-D a taky vypadám tam blbě :-D
    Fakt super článek !

    OdpovědětVymazat
  21. Veru, báječně jsem se pobavila! Až se budeš ptát, proč nemáme na blogu i fotky outfitů, tak dneska jsi vyjmenovala všechny průšvihy, co bychom udělaly :) Fakt dobrý post!!!

    OdpovědětVymazat
  22. Občas nevím která fotka je dobře a která špatně protože ty na konci jsou špatně obě to ti nevadi že ta želva nema nohy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, všimla sis správně, že želva není kompletní ;-)

      Pro příště doporučuji si i přečíst popisek, pak se ti nestane, že by jsi nepochopila, která póza je dobře. A myslím si, že zrovna v tomto případě není pochyb ;-)

      Vymazat

Děkuji za komentář a přeji vám hezký den!

Veronika