Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

neděle 15. března 2015

Zkušenost s iPhone 6 versus Samsung, co na něm miluji a co bych změnila?




Byly doby, kdy pořízení nového mobilu každý rok opravdu stálo za to, ty technologie šly ohromně dopředu.

To víte, já ještě pamatuji úplný začátek běžně dostupných mobilů, byla jsem vlastně druhý člověk na základce s mobilem (po panu řediteli), na střední už se to naštěstí srovnalo a nebyla jsem jediná, jehož rodiče měli neustálou potřebu svého potomka kontrolovat a organizovat mu život :)

V té době se začínalo s klasickými 5110, ti,,lepší" měli 3210, vrchol všeho byla 3310. Samozřejmě Nokie, těm jsem byla dlouhou dobu 100% věrná. To byly stále pouze několika řádkové mobily s tlačítky. Žádný barevný, dotykový display či snad internet, fotoaparát byla absolutní utopie! A já měla svoji 8210, snad nejmenší mobil ever :-)

Vrcholem všeho byla hra had, možnost vyměnit kryt či si přes sms nahrát logo na display. Pamatujete?

V těch dobách byl každý rok ve vývoji mobilů nepřestavitelný pokrok. Přišly větší, barevné displaye, základní fotoaparáty, luxusní designy. V mém případě 7210, 7610 pak  N95 a má poslední Nokie-Saphire Arte.

Věřte mi, do mobilů jsem byla v určité době blázen a i když nejsem žádný odborník a technické parametry mi nic moc neříkají, mám určitou představu, co od něj očekávám. Díky tomu mi s postupujícími technologiemi došlo, že už nemá cenu na nový přístroj spěchat.

Svoji poslední Nokii Saphire Arte jsem milovala, byl to nádherný přístroj, který mne nikdy nezklamal. Ale v té době už každý měl minimálně druhý iPhone a já přitom ani nechytala internet. No, se založením blogu, sledováním jiných, reakcemi na komentáře atd, jsem musela svůj postoj přehodnotit a pořídit si také ten chytrý telefon :-)

Takže jsem si před třemi a půl lety pořídila Samsung Galaxy S2. Nebyla jsem proti Iphone, ale jednoduše si tyto dva přístroje postupně vyzkoušela u kamarádek a Galaxy byl v té době co se týkalo ovládání, pro mne absolutní jednička. Chápejte, display jsem  nemohla porovnat, oproti jakžtakž barevné Nokii bylo obojí bomba, se Samsungem jsme si sedli více, tak jsem to dál neřešila.



Potřeba nového telefonu a mé požadavky

I v dnešní době ty technologie pomalinku postupují a stále se vyvíjí nové a lepší přístroje. Já už toto pár let neřeším, ale po třech letech mi Samsung pomalu začal odcházet do mobilového důchodu. Sekal se, nešly přijímat hovory, nešlo odepisovat na zprávy, byl pomalý, baterka se rychle vybíjela, fotoaparát už mi jako Instagramovému nadšenci nevyhovoval atd. Myslím si, že v dnešní době jsou tři roky na plně vytížený mobil blogerky až až :-)

A co jsem chtěla po novém telefonu? Chtěla jsem zůstat věrná Samsungu, ale samozřejmě jsem omrkla i jiné značky. K Samsungu se dá vrátit vždy a s tím kolik za život asi ještě budu mít mobilů, no prostě, řekla jsem si, proč nezkusit i něco nového.

Že je na čase si pořídit nový telefon jsem věděla asi rok. Byla možnost si pořídit i Iphone 5, ale řekla jsem si, že po tolika letech chci tu nejnovější technologii. Vnitřek je prý totožný, design pětky jsem milovala, ale já už byla zvyklá na větší display a, no prostě byla jsem zvědavá na šestku a nemohla se jí dočkat. Možná si pamatujete mé první dojmy z Instagramu, kdy jsem z něj nebyla moc nadšená, už to prostě nebylo to hranaté cosi, jak bývalo u iPhone zvykem.. A jak jsem za to teď vděčná!

Nikdo totiž nevěděl, jak bude vypadat a i když to zní povrchně, pro mě důležitý i vzhled telefonu.Tak jak jsem si vybrala auto podle toho, jak vypadá a až pak řešila výbavu, tak jsem si zařizovala byt dle svého vkusu a i když je mobil spotřební věc, chci mít v ruce něco, co se mi bude líbit (a to samozřejmě neplatí jen o telefonech)


Základní požadavky

Vzhled  už jsme si pořešili a co dále? Samozřejmě paměť! Malá dokáže přístroj zpomalit a člověku otrávit den, to už je v dnešní době prostě základ. Super display už je dnes normálka, to samé fotoaparát. Věřte mi, kvůli foťáku bych si nový mobil nekupovala, mám přece zrcadlovku, ale pokud si pořizuji nový kousek po x letech, proč nesáhnout po tom nejlepším?





Co mi na iPhone 6 vyhovuje?

Na tomto telefonu miluji především jeho display! Svůj starý Samsung používám v Anglii jako druhý telefon a i když jej mám ráda a uznávám jako skvělý přístroj, který mi věrně roky sloužil, dnes o něm ve srovnání s iPhone mohu říci, že má rozlišení jako dětská hračka. tak ohromný rozdíl to je!

Baterie nabitá za hodinu, vydrží minimálně 12h plného provozu (hovory, internet).

Fotoaparát fotí samozřejmě skvěle, úžasnou funkcí je inteligentní ostření, videa atd.

A nebyla bych to já, abych se nepřiznala i k tomu, že mi roky byl líto ten nedostatek designerských krytů a obalů, které se dělaly vždy jen pro iPhone. No, k šestce si ještě chvíli počkám, i když mám  v plánu vybrakovat Skinny Dip London, ale konečně budu spokojená :-D

Konečně si také mohu na Instagram nahrávat video. Smsungy to umí, ale ten můj byl asi nějaká série, která to ani přes aktualizace nezvládla, takže hurá!

Jinak samozřejmě skvělá je ta rychlost, aplikace atd, ale tohle byly tak první věci, co mě napadly.





Rozdíly, co iPhone neumí?

Nejsou to nijak zásadní záležitosti, ale brzy jsem si je uvědomila a některé z nich si uvědomuji stále.

Tím, že denně na počítači zpracovávám velké množství fotek a jsem zvyklá je sdílet přes mobil, kdy na notebooku nejsem, potřebuji je do toho telefonu dostat. Dřívější jednoduché posílání přes Bluetooth už nelze a to byl jeden z důvodů, proč jsem se od jablíček držela zpátky. I v Apple store mi bylo řečeno, že jejich Bluetooth neslouží pro přenos fotografií, tedy bych si nepomohla ani s kompatibilnějším přístrojem. Do NTB se fotky z telefonu nahrají jednoduše přes kabel, ale opačným směrem je to komplikovanější. Našla jsem nějaké aplikace atd, ale vzdala jsem to. jestli to jde, dejte mi prosím vědět jak, děkuji! Já to vyřešila jednoduše, přes email

Dále jsem zvyklá si stahovat písničky které mne zaujmou odněkud z internetu. Asi je to pirátství, ale pokud už mám doma CD autora, už se mi nechce znovu platit za stahování. Ale asi si zvyknu a podpořím své oblíbené autory ještě jednou.

Absence zpětného tlačítka. Když se řešilo, že už lidé nedokáží ovládat nový iPhone 6 jednou rukou, moc jsem tomu nerozuměla. Na Samsungu totiž máme u tlačítka ve spodní části ještě jeno napravo, které vás vždy vrátí o jeden krok zpět a úplně v pohodě to zvládáte jednou rukou. To je u jablíček zastoupeno při různých situacích v levé horní či dolní části mobilu, ale né vždy o ten konkrétní krok. na to si stále zvykám a je pravdou, že jednou rukou to jde velmi špatně. Není to ale chyba telefonu, můj starý mobil je stejně široký jako šestka a šlo to.

Také jsem byla zvyklá rychle vypnout či zapnout data zmáčknutím tlačítka po straně přístroje, teď už musím do menu. Ale na druhou stranu, na iPhone se dá zase jedním tahem tlačítka vypnout zvuk, což ocení každý nadšený fotograf všeho možného, především v restauracích a kavárnách :-D


Pak se mi také líbilo, že jsem si mohla jednotlivé ikony na displayi rozmístit kam jsem chtěla, lépe se mi v tom orientovalo a měla jsem je stejně rozmístěné jak na mobilu, tak na tabletu, pro lepší orientaci při střídání přístrojů :-(

A nakonec, vadí mi, že při prohlížení fotek v galerii nemohu tu konkrétní fotku ihned postnout na Instagram, jako tomu je u Samsungu, ale musím si ji znovu najít v té aplikaci. Trošku to zdržuje, ale dá se na to zvyknout.

Jak vidíte, nejsou to žádná dramata a není to nic, co by se nedalo překousnout.



iPhone 6 nebo iPhone 6 plus?

Tohle je otázka, kterou často řešíte a já vám možná pomohu v rozhodování. Já osobně rovnou věděla, že plusko je na mě moc velké a že jej nepotřebuji. Mám tablet, na kterém jsem zvyklá pracovat, psát emaily a důkladněji prohlížet fotografie, navíc některé prohlížeče stále s mobily nespolupracují tak, tak bych potřebovala.

Šestka je jen o kousek delší, než můj Galaxy, na šířku je stejný, ale rozdíl v displayi to je, i díky skvělému rozlišení. Pokud bych měla mít jen jeden přístroj, tedy neřešit tablet a mít jen NTB, možná bych nad větší verzí nového iPhone přemýšlela, ale aktuálně mi při výše zmíněných potřebách přijde zbytečně velký. Takhle se mi telefon pohodlně vejde do každého psaníčka tak, abych tam dala i jiné nutné věci a nepocítila nějaká omezení, co se týká přehlednosti,zobrazení a dění na displayi.

Je samozřejmě na vás, kterou variantu si zvolíte, já se držím toho, že co je malé, to je hezké a maximálně mi to vyhovuje a tato klasická verze mým potřebám skvěle vyhovuje :-)

Našli jste něco, s čím nesouhlasíte, něco jsem nepostřehla či se ještě nestihla naučit, či mi a dalším čtenářům doporučíte nějakou báječnou aplikaci, tip, radu, doporučení?Jaká je vaše mobilní historie, jak jste spokojeni s vašim přístrojem, z čeho jste nadšení a po čem toužíte? Napište mi, jsem na vaše poznatky velmi zvědavá!

29 komentářů:

  1. Hezký den, k posunování ikon na displayi - jde to, mám teda 5, ale předpokládám, že je to pořád stejné :) Stačí déle podržet prst na nějaké ikonce, ony se roztřesou a pak je lze různě posunovat, slučovat do adresářů atd. :) Plně chápu, že to člověku usnadní hledání :) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani!

      Diky za tip, i kdyz tohle samozřejmě znám, viz foto mého displaye a mnoha sloučených ikon. Myslela jsem tim to, ze bych treba rada mela fotoaparát v právem horním rohu, Istagram napravo uprostred a obrázky vpravo dole, nic mezi tim. Proste si tu ikonu dat KAMKOLIV na dislay, ne je jen přemisťovat v pořadí :-)

      Vymazat
  2. Můj první mobil byl Alcatel. Velká kostka s anténou, ale byla jsem z něj nadšená. Také jsem byla trošičku maniakem a telefonů jsem měla opravdu hodně. Pak jsem si pořídila můj první iPhone 3. No byla jsem z něj nadšená, protože to byl prostě pokrok od ostatních telefonů. A u Applu jsem zůstala do teď a troufnu si tvrdit, že u něj zůstanu do té doby, co ho budou vyrábět. Teď mám taky iPhone 6 a jsem naprosto spokojená (možná je to tím, že prostě nevím, jak ostatní telefony fungují a co umí,atd...).Ale iPhone je pro mě jednička :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, na ten Alcatel si pamatuji, par spoluzacek jej taky mělo ;-) V te době to bohate stačilo, člověk toho vic nez sms ci volání od telefonu nechtěl.

      Ja taky byla zvedava, jak se popisuji s přechodem od Samsungu k iPhone a až na par drobnosti to šlo samo, člověk si proste zvykne :-)

      Vymazat
  3. Veru, já teda Iphone nemám, ale dost vážně o něm přemýšlím. Nyní vlastním mobil ne moc profláknuté asi asijské značky a tím že jsem si koupila jsem udělala dobře. Neříkám, že je to nějaká super technika a vymoženoti, ale i když jsem se vážně snažila tak mi prostě spadnul a to ne jedou- není se co divit mám ho už od 13 :) Za ty dva roky, nebo spíš ve svém 1. roku "existence" si toho vytrpěl dost. Přemýšlela jsem i nad samsungem nebo sony apod. Ale kdybych si je koupila asi by mě ty pády vzhledem k jejich vyšší ceně mrzely o dost víc. A protože mi je už 15, tak si Iphone asi pořídím. Myslím si, že se o něj dokáži zodpovědněji starat než by tomu bylo u mého mladšího já. Děkuji za rady a tipy moc si my s nimi pomohla a usnadnila rozhodování <3 Kája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Káji!

      Nemáš náhodou Huawei? Známa jej před par lety pořídila a hodne si jej za tu cenu chvalila :-) libi se mi, ze to beres takhle rozumné a sama citis, ze k tomu bylo potřeba ,,dospět" aby ses o takový telefon dokázala postarat. Ver mi, ze tebe a i tvé rodiče by hodne mrzelo, kdyby se ti iPhone rozbil, prece jen uz je to hodne dráhy telefon, co se nakupuje kazdy den a i oprava je nákladná.

      Držím ti palce!

      Vymazat
  4. I na Samsungu se dá jedním tahem vypnout zvuk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Samsungu se dá zmacknutim a podrzenim tlačítka po straně postupně zvuk stáhnout, neudelas to ale pri otevřeném Instagramu ci jine aplikaci. Pak se dá samozřejmě vypnout zvuk přes display, ale i to uz jsou další tahy navíc oproti jednomu rychlému pohybu u iPhone pri jakékoliv stavu telefonu.

      Vymazat
  5. Ja mám Samsung Note 4 a som MAXIMÁLNE spokojná :) za nič by som ho nevymenila :) pri tomto telefóne ani tablet nepotrebujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zni báječné! Z jakého důvodu by jsi jej tedy čtenářkám doporučila, které jeho vlastnosti by jsi vyzdvihla a s jakým telefonem mas srovnání?

      Vymazat
  6. Anoj Veru můj první mobil byl nekdy v 2000a to Motorola 2281 snad? Velky s anténou, moc se mi nelíbil ale výběr nebyl a asi za 3 měsíce jsem si pořidila Nokii 5110 a pak jsem u Nokíí zůstala tak do roku 2008 a to jsem jich vystřidala sakra dost- co rok to nový mobil- tu v UK byly smlouvy na paušál na 12 mědíců tenkrát,takže každý rok nový telefon. Pak jsem od Nokií přešla na chytré mobily a měla jsem HTC a poslední 4 roky Samsung Galaxy S2 a Samsung Galaxy 4.
    Ta ctyřka byla hrozná- asi snad 5x mi ji měnili až nakonec jsem si mohla vybrat úplně jiný telefon- teď mám HTC Mini 2 a jsem max spokojená. Sice má v jméně Mini ale je stejně velký jako iphone 6.
    Iphony mě nikdy nelákaly a manža měl iphone 3G, 4,5 a teď má iPhone 6 a když srovnávám tak mnohem více mi vyhovuje můj HTC. X

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, ta Anglie je v tomto někde vazne úplně jinde. Me stačilo, kdyz u nás o iPhone 6 jeste nikdo ani neslyšel a v Uk se dávno prodával i v bazarech. Se zárukou, kompletní balení.

      Nad HTC jsem před rokem uvažovala také, kdyz meli tu vánoční zlatou edici a ja jeste nebyla presycena zlatými mobily, ale nakonec jsem odolala a ted si nestezuji :-)

      Je skvele, ze mas takovéhle srovnání a hlavne, ze mas přístroj, který ti vyhovuje!

      Vymazat
    2. Ano ještě další důvod, že já mám radší Android aplikace než ty co má iPhone. Na Androidu jsou apky co třeba vůbec nejsou na Apple k mání.

      Vymazat
    3. A já si zase tohle říkala celou dobu se Samsungem, takže to bude asi hodně individuální :-)

      Vymazat
  7. Tvůj článek je pro mě úplné deja vu :-)
    začla jsem Nokií (právě onou 3210 v r. 2000) a pak jsem jim byla věrná 12 let - to mě muž přesvědčil, že Nokie jdou s jejich Windows do kopru a tak jsem si pořídila Samsung Galaxy S III. O Vánocích mi však totálně zkolaboval - byla jsem naštvaná, Samsung jsem již nechtěla a nevěděla, co dál - nakonec jsem sáhla po Iphone 6. Už jsem vychytala spoustu much, které Apple oproti Androidum automaticky nemá (jak dostat a přehrát video s externími titulky, jak dostat do mobilu mp3, apod.) - ale i přes fantastický displej mě štve chybějící tlačítko zpět, též to, že vše se musí upravovat v iTunes (seznamy skladeb, nahrané obrázky, atd.), čistění mezipaměti. Přála bych si kompilát Iphone s operačním systémem Androidu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, myslim si, ze chybějící zpětné tlačítko občas opravdu chybí a kdyz mam v ruce jak Samsung, iPhone a jeste Samsung tablet, mam v tom kolikrát opravdu guláš :-D

      A urcite bych ocenila tip na to, jak do mobilu dostat MP3. Nevím, jak pozorně jsi článek četla, ale tohle jsou veci, které jsem sama zminovala a urcite bych byla rada za možnost si stahovat oblíbenou hudbu :-)

      Vymazat
    2. je to jednoduché, hodně mi pomohl tento článek
      http://jablickar.cz/jak-na-itunes-snadna-sprava-hudebni-knihovny-v-ios/
      ve zkratce - uděláš si v PC složku, kam si dáš všechny své oblíbené mp3 (příp. uděláš si podsložky jako seznamy skladeb) a čapneš jí přetáhneš do iTunes, je to sice složitější než se Samsungem, ale jde jen o zvyk :-)

      Vymazat
    3. Paráda, díky moc! Jistě nejsem jediná, kdo to ocení :-)

      Vymazat
  8. Za svůj život jsem vystřídala telefnů opravdu kvanta, protože jsem v totmo odvětví pracovala. Včetně iPhonu. Naposledy jsem měla 3, ale vždy mi přišlo, že poměr cena/výkon, který je u mě důležitý u veškerých technických věcí, je fakt tragický. Hlavní objev s kterým iphone přišel je kapacitní displej, který vlastně rozvoj dotykových telefonů umožnil. A druhou objevnou věcí je řazení sms do vláken a tím asi končí přelomové objevy. Ale to už dnes má každá konkurence. A i v tvém článku mi přijde, že spíše převahují zápory nad klady. Nehledě na to, že většina konrkurence tolik záporů nemá a klady splní všechny a má jich daleko více.
    Bluetooth - WTF?
    Nahrávání do telefonu šlo vždycky přes ten jejich program v počítači, ale asi to muselo vždy jít přes kabel - v dnešní době trochu prehistorické. Ale myslím, že existují aplikace, které to umožňují přes cloud (wifi nebo mobilní data) jako dropbox nebo onedrive.
    Jinak může se psát dsiplej česky s j :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, správně je displej i display, víme :-)

      A co jsi vlastne svým komentářem chtela říci? Jaký telefon mas, jaký doporucujes ci něco jiného? Lekce z historie je vzdy fajn a ono samozřejmě nejaka negativa, v mem pripade spíše rozdíly, se pri přechodu z jednoho systému na druhy najdou myslim vzdy.

      Vymazat
  9. Vsak ale nemusis kupovat hudbu este raz, ved do itunes si to mozes natahat rovno z pocitaca, drag&drop, ci som nieco nepochopila? Ja mam ipod a vobec nekupujem cez itunes :D
    Inak moj telefon je Nexus 5 a nemozem si ho vynachvalit - celkovo mi nexusy pridu ako najlepsie zariadenia, ci uz tablety alebo telefony. Ja si teda na technicke specifikacie velmi potrpim a researchujem telefon aj 2 mesiace kym sa rozhodnem a tuto kupu teda urcite nelutujem. Myslim ze to potvrdzuje aj fakt, ze to je telefon z 2013 a je stale relevantny. Nehovoriac o cene, ktora je za take nieco vyslovene smiesna.
    Iphony su sice designovo krasne, ale pride mi to ako malo (aj ked peknej) muziky za vela penazi.. :D B.

    OdpovědětVymazat
  10. V bazárku nabízíš BÍLÍ kabátek ??? Ty jsi snad nedodělala ani tu základku???? Psát do nebe volající hrubé chyby!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za upozornění, těší mne, jakou pečlivost věnuješ mému sledování na všech frontách. Takových čtenářek si velmi vážím.

      A mas samozřejmě pravdu, nemam ani dokončenou základní školu, myslim si, ze je to z mého písemného projevu jasne partne, tak prosím o trochu shovivavosti. Dekuji!

      Vymazat
  11. Proč sis zamkla Insta, kvůli EL? A neříkej zase, že se to "doporučuje"... ty seš teda blogerka na baterky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty jsi hlupák hrající si na inteligenta.

      Instagram mam normálně přístupný a i kdyby ne, tak je to jen moje věc. Kvůli takovým moralistum jako jsi ty jej urcite nemam ;-)

      Vymazat
  12. Dříve jsem si kupoval věci nejlepší, které jsem nemohl ani na plno využít. Třeba jsem si připlatil za špičkový displej, aby se mi hezky prohlížely fotky, Veroniky, třeba, že jo. A teď koukám jak je ten displej umatlaný, jsem líný ho neustále čistit.
    Příště bych si koupil levnější a větší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě vám Aleši mohu slíbit, že dnešní fotky vám budou stát za to, abyste si ten displej vyleštil :-)

      Vymazat
  13. Já jsem s iphonem naprosto spokojená a od té doby co ho mám už jiný telefon nechci. Popravdě ani nemám přehled co jiného jsou za modely jiných značek protože mě to prostě už nezajímá :-)
    Mimochodem, můžu se zeptat co je to za lak na nehty? Nebo máš gelovky? :-) Je krásný.
    http://veronicawill.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Parádní článek, skvělá recenze..asi jsem i více nakloněná 6 :) Ale co mne úplně dostalo..jsou krásné jednoduché fotky, sluší ti to tady!! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář a přeji vám hezký den!

Veronika