Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

pondělí 18. srpna 2014

Prodejná blogerka aneb ne/důvěra v autorky blogů


Víte, mne baví nejen blogy, ale i Instagramové účty jejich autorek. Dozvíte se o nich něco více, uvidíte fotky, které se na jejich webovky třeba nedostanou a občas člověk pod snímky najde i zajímavé názory a diskuze.

Na jednu takovou jsem nedávno narazila a i když jsem si myslela, že mne v tomto směru už nemůže nic překvapit, upřímně jsem koukala, co se to zase někomu urodilo v hlavě :-D

Tedy nejnovějším názorem na blogerské spolupráce, abyste byli v obraze, je to, že recenzované (poskytnuté zdarma) drahé parfémy samozřejmě chválíme, protože bychom si je samy nekoupily (nemohly dovolit) a tím pádem se ztrácí objektivita. Taky koukáte, co?

Ohledně důvěry v recenze blogerek je myslím skvěle výstižný můj článek ,,Fashion blogerka?", kde jsem vám odhalila praktiky a pohnutky některých mých ,,kolegyň", ale tohle pro mne byla novinka.


Proč mám já osobně důvod psát svůj názor objektivně?

Pečlivě si vybírám, jakou firmu/značku/eshop budu na blogu prezentovat. Nemám zapotřebí ani zájem psát článek, kdy je mi odměnou poukázka v hodnotě 100kč na nákup zboží na daném eshopu a myslím si, že i mé čtenářky od článků očekávají určitou úroveň.

Nepotřebuji mít doma oblečení nevalné kvality, jimiž asijské eshopy zaplavily blogy. Když si to čtenářka koupí a nebude spokojená, bude očividné, že propaguji šunt. A těžko bude věřit mým doporučením i ohledně jiných produktů.

Pokud budu chválit věc, která mi kvalitou nevyhovuje, bude mi poskytnuta další, která na tom asi bude podobně. K čemu mi tedy bude? K prodeji-výdělku, abych se pochlubila spoluprácí, ztrátě důvěry čtenářů? Jedna věc je, že kosmetické produkty jsou určeny pro různé typy pleti, parfém každému voní jinak a každý má jiný vkus. Nekvalitní věc ale člověk rozezná rychle, já sama takové nepoužívám a tedy ani nepropaguji.

A hlavně! Svých čtenářek si vážím, jejich důvěra je pro mne důležitá! Blog je pro mne formou zábavy, rozptýlení a uvolnění, ne zdroj příjmu a ani bych si nepřála, aby tak byl vnímán.



Nemusí mi vyhovovat vše, ale u luxusních značek a eshopů, kterým záleží na zákaznících, tedy věnují čas výběru i doporučení nejvhodnějšího produktu pro moji pleť či dle mých potřeb, je logické, že mi bude poskytnutý produkt sedět více, než když určitá kosmetická značka pošle všem blogerkám jednu věc všem ve stejném odstínu, bez dotazu na potřeby blogerky. O podporu takových lidí zájem nemám, naopak tomu s kým jsem spokojená, věnuje mi čas a váží si mého názoru, velmi ráda napíši pěkný článek a doporučím jej i vám, mým čtenářům. Stane se, že člověku něco nesedne, seriozní eshop vám jej ochotně ve vlastním zájmu vymění, obvzvláště pokud například u prádla či plavek není možnost si věc vyzkoušet. A opět, proč bych si nechávala/propagovala věc, která mi k ničemu není?

Díky tomuto názoru jsem zašla omrknout mé parfémy a při té příležitosti jsem vám pár mých nejoblíbenějších kousků nafotila. Ať máte představu o tom, že vůně mám ráda, baví mne a mám celkem představu o tom, co mi voní :-)



Na svoji kolekci La Petite Robe Noire jsem opravdu pyšná!



Guerlain vůním jsem absolutně propadla, jak už jste si jistě všimli :-D



YSL parfémy byly mými prvními oblíbenými.




A na závěr trocha počtů, co vy na to? Na blogu bylo za tři roky jeho existence publikováno 366 příspěvků. Napsat, nafotit a celkově zorganizovat jeden takoví mi v průměru zabere dvě hodiny. K tomu si připočítejme také reakce na komentáře, na dotazy na asku, publikování příspěvků a fotek na Instagramu a Facebooku plus opět reakce na ně. Řekněme tedy, že jednomu článku ve výsledku věnuji dvě a půl hodiny, celkem 150 minut. 915 hodin je to za ty tři roky. Nejsou v tom započítány náklady na provoz blogu-fotoaparát, notebook, program na úpravu fotek, mobil a tablet pro rychlejší komunikaci se čtenáři. Oblečení, boty, doplňky. 

Když si člověk toto vše sám zaplatí, věnuje tomu spoustu hodin práce, dostane ten jeden parfém za 2500kč. Opravdu si někteří z vás ještě myslí, že to máme zadarmo? Když už blogu dáme tolik ze svého volného času, budeme pro někoho chválit produkt který nám nevyhovuje a za kterým si nestojíme? Někdo možná ano, to nepopírám a nechápu to. Čas je jediná věc, která nám neúprosně běží a já nehodlám zbytečně promarnit ani minutu.

Tohle jsou mé parfémy, které jsem prozatím pro Sensualite.cz recenzovala. Vážím si jejich osobního přístupu, výběru jak parfémů, tak kosmetiky přímo mě osobně na míru a proto se za jejich produkty svým jménem a jménem svého blogu ráda zaručím, ale vždy s naprostou samozřejmostí upozorním i na případné nedostatky a podrobně popisuji, pro koho jsou vhodné. 

Jak vidíte, vše mám a vše používám, nemám potřebu si vymýšlet a ani poskytnuté věci zpeněžovat, abych z toho blogování tedy něco měla :-)



26 komentářů:

  1. Úžasný článek!
    Skvěle, jasně a výstižně sepsané, chválím a smekám!
    Sama jsem se s blogerkou, která by toto dělala, ještě nesetkala, aspoň o tom tedy nevím, za což jsem moc ráda. Upřímně mi to přijde ubohé, sama mám blog a když už s někým spolupracuji, tak mám prostě potřebu napsat, co si o tom myslím popravdě. Nedokázala bych obelhávat lidi, kteří mým recenzím věří, a žít s pocitem, že kvůli mě třeba utratili peníze za něco, co stojí za nic.
    Ještě jednou tedy říká, úžasný článek, všichni by si z něj měli něco vzít!
    http://charmed-all.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. pekne napisane. A pekna zbierka. Niektore z tychto voni som tiez mala, napr. Gucci Envy Me je dodnes moja oblubena jarna vona.

    OdpovědětVymazat
  3. Verčo, jenže tu tebe mi ta situace přijde trochu jiná než u řady jiných bloggerek. Podle oblečení a doplňků soudím, že nemáš hluboko do kapsy a pak je jasné, že o nějaké drogérkové (ale i té jiné) kosmetice nemáš potřebu psát báje, abys dostala další balíček. Když to stočím k těm parfémům, které nám tu ukazuješ na fotkách, je jasné, že vybudování takové sbírky stálo pěkných pár tisíc, jsou to kvalitní věci a tak soudím, že tě nějaká firma neopije rohlíkem, že nemáš zapotřebí jim lézt do zadku jen proto, abys něco dostala. Také si myslím, že vzhledem k tomu, že používáš kvalitní parfémy, bude tvoje recenze hodnotnější než od někoho, kdo má na poličce drogérkové voňavky a jeden "lepší" parfém typicky od DKNY nebo CK a při nejlepší vůli nedokáže porovnávat, protože mu chybí dlouhodobá zkušenost s těmi opravdu kvalitními.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuji ti za skvěle napsaný komentář a upřímný názor.

      Je pravda, že preferuji především kvalitní věci a to i v kosmetice, kde už v mem věku opravdu vidím rozdíl mezi kremem za pár kaček necim luxusnějším. A takhle jsem to mela ve všem i v dobách, kdy jsem studovala a jediným prijmem pro me byly peníze z brigád. Nikdy jsem si nekupovala věci jen proto, že jsou levné a ani tehdy bych nechvalila něco jen proto, že jsem to dostala.

      To co vidíš na fotkách je deset let voňavé záliby, krásných vzpomínek i darů a je fakt, že jsem vždy byla natolik svá, abych neměla potřebu nekomu do toho zadku lizt, jak jsi trefne napsala ;-)

      Ještě jednou díky, takový komentář člověku hodně rekne a posune jej dále.

      Vymazat
  4. Konečně někdo, kdo se k tomu vyjádřil ! :)
    Nechápu lidi, kteří se do toho motají, aniž by do toho co měli strkat nos a ještě lépe věděli, jak to doopravdy je.
    Vůbec tyhle diskuze nechápu a doufám, že si tvůj článek přečte mnoho lidí :)
    Jinak máš opravdu nespočet parfémů, až nestačím koukat, jaký slušný počet máš ! :O Parádní kousky musím říct, opravdu mě fotky dostaly.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezky napsáno Verunko! A taková sbírka vůní, no wow! Nádhera :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je sice fajn, že si spolupráce pečlivě vybíráš, ale píšeš o tom už po několikáté kromě toho, že to zmíníš pomalu v každé "recenzi". Možná by bylo lepší ony dvě hodiny na vytvoření článku věnovat jinému tématu než spolupráci nebo jinému kritizování blogerek. Tvůj blog čtu už dlouho, bavil mě, načerpala jsem od tebe i pár tipů na kosmetiku/módu, ale poslední dobou hodnota přínosných članků (pro mě přínosných) hodně klesla. Nepotřebuju číst o tom, že jiné blogerky chválí i to co se jim nelíbí, většinu oblečení nakupují na čínských eshopech nebo že si nežehlí oblečení... To si zvládnu uvědomit sama. Tady jsem oceňovala jiný styl, informační přínos a "dospělý" náhled na svět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono si ale v dnešní době nevybereš. Buď budeš číst samé new in články, nebo pozorovat ty samé outfity v tech stejnych pozach na těch stejných mistech atd.

      Já se vzdy k určitým tématům vyjadřovala naplno, to není žádná novinka a když si přečteš reakce pod těmi clanky, pro hodně lidi jsou prinosne. Nemůžeš to brát tak, ze když to ty vis, veci to a uvedomuji všichni. Taky je jasne, že autor kvalitního blogu má po čase více spolupráci než v zacatcich, tak proc se jim branit a kvalitní firmu/eshop nepochvalit, klidně i opakovaně? Ty veci nosím, používám, je tedy logicke, že se vyskytují i v mych článcích.

      Je možné, že ti jednoduše nevyhovuje cesta, kterou se blog vyvíjí. To mne sice mrzí a jsem za tvůj nazor ráda, ale aktuálně s tím nic nenadělám.

      Vymazat
  7. Občas se mi něco nelíbí, nebo mám nějaké výhrady, ale v celku se mi tvůj způsob blogování velmi líbí. Ať si každej dělá blog jak chce, není má povinnost sledovat, co se mi nelíbí, takže zase nikomu neberu jeho způsob, ale za sebe víc fandím právě tvému přístupu, než přístupu prodat se za pár flakonků a pomačkaných hadříků. U tebe mám pocit, že kopeš za sebe, že by blog nebýt spoluprácí nebyl až tak rozdílný.
    A taky fandím Olomouci :D
    Snad tě někdy potkám. Určitě bych takovou kočku nepřehlédla.

    OdpovědětVymazat
  8. Myslim, ze zase rozceris stojate blogove vody ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O to ji jde, neumí zaujmout jinak ;) nezveřejňuj to jak máš ve zvyku ale je to pravda..pusobis tak ;)

      Vymazat
    2. Tak já ti i tento výkřik do tmy zveřejním, ať se ti zvedne nálada, přestože stale opakujes to stejne a očividně jsi předchozi komentar nepochopila :-D

      Vymazat
  9. Doma mě učili: Nemůžeš li pochválit,raději mlč.No...někdy se mi pěkně chvěje ruka,abych to vydržela a nebyla označena jako hater.Kvalitních blogů je tak strašlivě málo že bych je spočítala hravě na prstech jedné ruky.O YT kanálu ani nemluvě,tam je to snad ještě horší.To mě ani tak nevadí jako fakt,že tyto tzv.bloggerky mají stovky a tisíce fanynek,které pod každým článkem a každou fotkou nekriticky pochlebují své oblíbenkyni.No,co nadělám.Na Tobě se mi moc líbí to že se nebojíš nazývat věci pravým jménem a pouštíš se na tzv.tenký led:) A taky se mi moc líbí Tvá filozofie,vyznávat kvalitu za každé situace.Držím Ti palce!!!

    OdpovědětVymazat
  10. mě taky teda příjde, že už pořád píšeš jen o kritizování blogerek a vždycky o "nejmenovaných".. jakože když si hlásáš, že jsi upřímná atd., tak bych si stála za svým názorem a jejich jméno alespoň napsala. slušně. věcně. ale neschovávala to za řečičky. tenhle článek o tvých parfémech se mi líbil, ale nepotřebuju k tomu číst zbytečné odstavce o tom, jak to ostatní dělají jinak, špatně a hůř než ty.

    Dress&Heels

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Docelamne mrzí, že ty kterou jsem v jejich začátcích velmi podporovala (a kdo mi nikdy neodepsal na jediny komentář), mi najednou pise něco takoveho. V článku se zastávám absolutne všech blogerek, které jdy měly nějakou spolupráci a byly neprávem osočovány z neobjektivity. To jsi skutečně nepochopila? Nebo se ozvala potrefena husa?

      Vymazat
    2. Jinak ano, je pravda, že vzdáleně tématicky podobný článek byl nedávno (přesněji pred třiceti články) publikován a docela by mne zajímalo, zda je v silách jiných blogerek napsat třiceti článku, aby se ani v jednom jakymkoliv způsobem nedotkly předchozího tématu. Ja tedy takovou nepotkala a priste bych si byt nekym rozmyslela, než budu o někom tvrdit, ze už o ničem jiném napíše. Je to jednoduše výmysl a nechápu pohnutky dotyčné, proc si neco takového vycucala z prstu.

      Vymazat
    3. Ale pochopila, jen nevím proč pořád tomuto bloggerskému tématu věnovat tolik místa, navíc mi z něj opravdu čiší názor, jak je pořád někdo špatný.. Nepočítám, kolikátý článek to byl od minule, jen si u tebe pamatuju, že se tu ono téma ozývá pořád dokola. To, že nekomentuji (nikomu, protože to nestíhám), neznamená, že blogy nečtu, tak si zrovna tohle neber tak osobně.) a netřeba hned útočit.

      Vymazat
    4. Ps: neznám žádnou jinou bloggerku, která by takhle kritizovala na svém blogu, možná jen ty vyloženě hejtovací bloggerky, které na tom mají postavený celý blog:)

      Vymazat
    5. Ja se asi odprostim od konkretniho clanku, ale rekla bych ze blog obecne je prostorem k vyjadreni nazoru a postoju. A Veru se toho neboji. Pokud chci vypublikovat 1000 outfitovych fotek, tak vesmes premyslim proc nenahradit blog instagramem, ktery ma v tomto smeru sve kouzlo. Na blogu ocekavam nazor, recenzi, namety k zamysleni. Jeste pred rokem-dvema jsem cekala modni inspiraci, ted uz chci vic. Vim ze sama na svem to "vic" nedavam a celkem me mrzi ze tu energii blogu davat nejak nemohu (vesmes uz vecer nemam na to odrazet anonymy, hold mam narocnou praci a u blogu se chci jen odreagovat...). O to vic si cenim kdyz se do toho nekdo pousti.

      Vymazat
    6. Souhlasím s M.Golightly ..

      Vymazat
  11. Veru, já patřím k více méně pravidelným čtenářkám Tvého blogu, něco se mi líbí více, něco méně, nicméně Ti fandím a mnohdy jsem se nechala inspirovat.
    Myslím, že některé diskutující zde by měly namísto heels and dresses zainvestovat do kurzu čtenářské gramotnosti (už jsem to tu kdysi pod jiný článek psala), protože nepochopit z tak jasně a logicky popsaného článku jeho smysl, to už se jednomu jen tak nepodaří :-)
    Pěkně jsi to sepsala!
    Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  12. Začla bych lehčí částí tématu - parfémy jsou super! Sbírku La Petite Robe Noire obdivuju, YSL parfémy se mi taky moc líbí (zatím ale žádný nevlastním) a ráda u Tebe vidím J´adore - ta je má oblíbená :o).
    A k tomu pro někoho náročnějšímu dalšímu textu - stůj si za svým! Podle mě kdokoliv kdo píše blog a není vyloženě superman, který chrlí miliony článků, fotí miliony fotek a má miliony na každotýdenní new in ví, jak moc času do blogu musí investovat, jak dlouho trvá než si ho najdou čtenáři, jak těžké je čtenáře dlouhodobě udržet a ještě těžší udržet jejich důvěru.
    Pokud si blog někdo založí prostě proto, že se chce o něco podělit s ostatními, najít společné zájmy s dalšími lidmi a rozšířit si své obzory, nemá potřebu na něm vydělávat. Jasně, je taky spousta blogů souvisejících s různými obchody, značkami atd., ale to je myslím jiná kategorie než o které je tu řeč.
    Beru to podle sebe a ano, i když se třeba na mém blogu objevil jeden wishlist, jednalo se o mnou vybrané zboží, které by se mi na daném e-shopu rádo naskládalo do košíku. A možná jsem prostě blbá, ale nechtěla jsem po nikom žádné peníze ani nic jiného. Zboží se mi prostě líbilo a chtěla jsem se podělit s ostatními :o).
    Blog by podle mě měl být zábavou a povyražením :o).
    Je to můj názor a mé důvody proč blog píšu a jestli to má někdo jinak je to jeho věc. Jen mi přijde škoda, když se ze zábavy stává nutnost a potřeba vydělávat na jiných lidech ;o).
    Skvěle jsi to sepsala, tenhle článek by měl každému vyskočit po přihlášení do Bloggeru :D

    OdpovědětVymazat
  13. Mila Veroniko, I kdyz jsem k obsahu Tveho blogu byla v minulosti parkrat kriticka /a stojim si za tim/, dnes musim zacit takto, protoze mi mluvis z duse. Hlavni vec, proc k To be chodim, je krome zalib v podobnych vecech a znackach /Guerlain atd./je prave to zaujeti a opravdovost. To jsou veci, kterych so velmi cenim! Zdravi Isi

    OdpovědětVymazat
  14. Já proti spoluprácím nic nemám, naopak se ráda dozvím o nových značkách či produktech, které jsem třeba předtím neznala. Jediné co mi vadí jsou blogerky, které by bez spoluprácí vlastně ani nemohly blogovat. Tím myslím, že bez asijských eshopů (či jiných) by neměly 90% šatníků, a bez různých beauty boxů a dalších eshopů s kosmetikou by neměly asi desetinu jejich "kosmetické sbírky" :). Ale chápu, že to je zase každého věc a rozhodnutí, jak si bude vést blog.
    S čím ale nesouhlasím je poslední odstavec. Já chápu, že blog zabere hodně času, ale každý si přece založil blog dobrovolně a píše na něj taky dobrovolně. Pokud někomu přijde, že to zabírá hodně času, tak ať přeci nebloguje, a nebo nepřispívá tak často :). Toť můj názor.

    OdpovědětVymazat
  15. Moc pěkně napsáno, souhlasím s Tebou. Kdo se trochu zamyslí, musí vědět, že blog není byznys! Blogování zabere spoustu volného času a jde tak kvalitně psát jedině s láskou, pro radost. Čtenářky to dříve nebo později poznají a budou se vracet pouze na blogy, které jsou důvěryhodné, kde jsou kvalitní články, recenze...

    OdpovědětVymazat
  16. Myslím, že každý si rozhodne sám jaký blog sledovat a dokáže rozlišit kvalitní od toho nekvalitního. Ale chápu, že je to tvůj blog, tak si můžeš vyjádřit svůj názor :)
    A ta sbírka parfémů je úžasná! Ružovou gucci jsem měla taky a měla jsem ji moc ráda :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář a přeji vám hezký den!

Veronika