Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota 11. října 2014

Cestujte pohodlně, prakticky a šik


Někdo cestuje častěji, na menší či větší vzdálenosti. Jiní jednou za čas a možná se vám i přesto stane, že přemýšlíte nad tím, co na sebe obléci do letadla a co vzít s sebou do příručního zavazadla.

Mám pro vás pár svých vyzkoušených doporučení a budu ráda, když se vám díky nim ulehčí i vaše cestování či si sdělíme zaručené tipy k dosažení maximální spokojenosti a komfortu.


Co na sebe?

Tady je naprosto jednoduché pravidlo-pohodlně a prakticky. Zapomeňte na úplné oblečení a utažené opasky. Zvolte si raději volnější střihy a přírodní materiály, ve kterých se budete cítit příjemně a obuv, která vám nebude vadit, když vám opuchnou nohy. To vám ulehčí i u kontrolního rentgenu! Pokud budete mít opasek, velké kovové šperky, kozačky či jinou masivnější obuv s kovem, vždy vše musíte vysvléci. Nezapomínejte na to tedy v rámci vlastního pohodlí a plynulosti kontrol.

Na delší lety doporučuji teplé tlusté ponožky, člověk se rád zuje a také rozepínací svršky (mikina, svetr) či velký šál, které oceníte, pokud bude klimatizace v letadle příliš chladná.

Berte také ohled na to, odkud a kam letíte, mějte na sobě univerzální a snadno vyměnitelné oblečení, které i v cílové destinaci využijete (nezapomínejme na váhová omezení). Tedy pokud aktuálně na podzim letíte z Čr třeba do Egypta, zapomeňte na kozačky a tlusté bundy, ale raději zvolte tenisky a více vrstev oblečení, které využijete i tam. Pokud máte chuť se zkrášlit, sama miluji náramky Cruciani, které jsou milé, oživí outfit a nositele nijak neobtěžují.



A co kabelka?

Záleží kam a s jakou společností letíte, základem je ale to, že do kabiny letadla můžete mít jen jedno zavazadlo. Tedy buď kabelku či kabinový kufr. Kufřík bývá za příplatek, ale doporučuji ověřit (včetně maximálních možných rozměrů, u vašeho dopravce), zde jej máte povolený.

Sami si rozhodněte, co vše potřebujete mít u sebe, ale nezapomeňte na to, jak se s odbavenými kufry zachází. Tedy notebook, tablet, fotoaparát či cokoliv jiného křehkého musíte mít u sebe, pokud chcete mít zaručeno, že se daná věc nepoškodí.

Tekutin u sebe na palubě můžete mít celkem jeden litr, avšak o maximálním objemu jedné nádoby 100ml. Pamatujte na to i u parfémů a počítá se sem opravdu vše tekuté i gelové. Doporučuji proto co nejvíce věcí odbavit a nebo si pořídit menší nádobky např. na šampony či miniatury, ať zbytečně neplatíte za velký kufr do podpalubí. Pokud je nádoba např. 150ml plná byť jen z půlky, není možné ji mít u sebe. To se přísně kontroluje u rentgenové kontroly zavazadel a vše musí být v plastikových sáčcích tomu určených (seženete na letišti).

Já osobně mám mimo elektroniky a sluchátek u sebe v tašce vždy balzám na rty, nutné léky, vlhčené ubrousky po kusu, propriety pro čištění zubů, antirespirant, čistič brýlí, sluneční brýle, knížku/křížovky, propisku (na dovolené např. v Africe vždy budete něco vyplňovat), náhradní triko a prádlo, hřeben, nezbytně nutnou hotovost pro případný nákup pití, jídla atd. a nabíječku alespoň na mobil. Nezapomeňte na cestovní doklady! Ostatní s doplňte dle vašich potřeb.


Praktická doporučení

Pokud letíte na dovolenou k moři, máte ranní let a víte, že dorazíte na hotel před 14. hodinou místního času, počítejte s tím, že pokoj nejspíše nedostanete ihned po příjezdu na hotel. Mějte tedy v tašce u sebe a nebo úplně navrchu kufru nachystáno lehké oblečení včetně obuvi k bazénu či na pláž, sluneční brýle, plavky a opalovací krémy (popřípadě odličování či vodu ve spreji pro osvěžení pleti), ať se zbytečně nezdržujete a můžete rovnou vyrazit si užívat dovolenou (kufry vám uschovají na recepci). 

Popřípadě samozřejmě obměňte dle vaší destinace a potřeb, ať se s kufrem nemusíte obtěžovat a máte vše hned po ruce. Třeba klobouk mám vždy na hlavě, aby se mi nepomuchlal :-)

Kdykoliv letíte letadlem přes hranice, vždy vás čeká rentgenová kontrola vašich zavazadel. Mějte tedy nachystány tekutiny v průhledných sáčcích, jak už jsem zmiňovala výše. Vysvlečte si bundu, sundejte pásek, vyzujte masivnější boty, popřípadě kovové šperky a hodinky (náušnice jsou většinou ok). Také si ze zavazadla vyndejte mobil, fotoaparát, tablet, notebook apod. a dejte je do samostatného připraveného boxu. 

Doklady a letenku si schovejte, ty vám na rentgenu kontrolovat nebudou (naopak i při vstupu do letadla ano).



Věřím tomu, že každý máte své ověřené postupy, toto bylo pár těch mých. Přeji vám příjemný let a jako poslední věc vám doporučím. Chovejte se slušně, buďte milí, nápomocní a ohleduplní ke spolucestujícím. Nebuďte hluční, nepouštějte si hlasitě hudbu do sluchátek, neroztahujte se kam nemáte a prosím, nevoňte se těžkým parfémem. Okolí jistě ocení více vůni čistoty, která sedne všem, než váš sice milovaný kousek, ze kterého se ale bohužel bude lidem kolem vás dělat zle. Sama při únavě spoustu vůní nesnesu a sedět vedle někoho s Chloe, Jadore či něčím podobným je doslova peklo. Nezapomínejte na to prosím.

Těším se i na vaše tipy i doporučení a ŠŤASTNOU CESTU PŘEJI!


jeans: Topshop, třičko: H&M, tenisky: Converse, kabelka: Louis Vuitton, náramky: Cruciani, náušnice, prsten: Swarovski, fedora: TieRack










14 komentářů:

  1. Cute outfit! I love your hat and jeans :)

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Super tipy:-) ja keď som pred pár dňami naposledy letela, dlhší 6hodinový let, prekvapilo ma že pri rontgenovej kontrole som si v kabelke zabudla 3L vody (2x 1,5l fľaše) a zistila som to až v lietadle - oni mi ju tam nechali! nemenili sa nejak bezpečnostné pravidlá? Dávnejšie vyhadzovali aj tebou spomínané tekutiny v 150ml fľaši naplňované do polovice..
    Inak super cestovný outfit, takto nejak cestujem aj ja, ešte cez to prehodím kardigan a pohodlnejšia kombinácia neexistuje:-) Inak máš dokonale vyžehlené tričko (čudesný postreh ale myslím to v dobrom:-D)
    Pekný deň!

    OdpovědětVymazat
  3. Take musim napsat, ze i ja prosla s vodou pro sebe i dceru a nikdo na to nic nerekl. U me to bylo bud a nebo, zadne zapomenuti 😊 Hezky clanek, Andrea

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný článek! Létem jen asi čtyřikrát do roka a hodně záleží, kam letím a za jakým účelem.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobre tipy a peky clanek! Moc Ti to, Veru, slusi! Ono taky zalezi, na koho pri kontrole "kapnes". Jednou mi privreli oko nad parfemem, podruhe mi z velkeho kufru, ktery nebyl palubni vyndali dve svicky (yankee), ze pry je to horlavina a v zadnem pripade se nesmi vozit a kamaradce je tyden na to klidne nechali. Videla jsem, jak jednomu panovi nepovolili suvenyr, ktery dle nich mel ostre rohy (keramika). Pak nekdo projde s litrama vody ci dzusu, ja i s manikurnima nuztickama a manzelovi sebrali pinzetu. :-D Jo a nekdy delaji problem i s leky!! Je to asi od kusu.. Jinak s tim silnym navonenim souhlasim, stejne tak prosim: lidi myjte se!!! Sedet vedle upocenyho zakyslyho ajtaka byl ocistec!!!
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Me se stalo v Brne na letisti: kamaradka me sla vyprovodit na letiste a zrovna jsem mela ten den narozeniny, kamaradka mi dala darek - byl to keramicky stojanek v podobe kocicky- ocasek byl delsi a slouzil jako odkladac prstynku no a ja mela jen prirucni kufr a no a na rentgenu mi kocku odebrali, ze ten ocasek je prilis dlouhy..jen jsem marne podotkla, ze je to muj narozeninovy darek a zrovna jsem ji dostalo- nezajem..kocka letela do kose.. Urcite ji i pak odtud vyhrabali.

      Vymazat
    2. Za to bych dala ruku do ohne! Kolikrat seberou veci, ktere si chteji sami nechat!!! Proto jim zas tak nevadi lehve vody, nejsou tak zajimave, ze! Jelikoz hodne cestuji a moji pratele take, tak mam takovych historek nepocitane. Kamaradovi sebrali skvelou (a hodne drahou) kosmetickou tasticku ve tvaru pistole. Hygienicke veci mu presypali do igelit. pytliku a ac se statecne hadal, nemel sanci. Mne taky sebrali z klicu privesek ve tvaru zbrane, ale tam to treba chapu, chtela jsem si ji odendat a pak jsem ve stresu zapomnela..
      Lucka

      Vymazat
  6. Také se mi tuhle v září stalo, že mi a všem mým spolucestujícím prošla dvoulitrovka vody, koukala jsem jako blázen.

    OdpovědětVymazat
  7. Jo a takový zapalovač mi prochází zcela běžně, čemuž se docela divím. Kámošce zase prošla žiletka. Hlavně, že s parfémama a kosmetikou dělají věčně potíže, čert aby se v nich vyznal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapalovač je možné mít jeden kus na osobu s sebou do palubního zavazadla.

      Vymazat
    2. Vždy jich s sebou vozím v příručáku několik a nikdy nebyl problém.

      Vymazat
  8. Úžasný článek! Jednička s * :)

    OdpovědětVymazat
  9. Pod bílé tričko bych zvolila bílé prádlo a kalhoty ti dělají zadek padesátnice, ale článek pěkný :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty kalhoty bych asi vyměnila ale jinak skvělý outfit i článek a moc se mi líbí tvůj výraz v obličeji... Co se naparfémovaných lidí týče, mě osobně moc nevadí, horší mi příjdou upocení lidi, nebo když si vedle, nebo za vámi někdo sundá boty a padly byste smrady

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář a přeji vám hezký den!

Veronika